Nina Snausarve gård Malt, Mat & Destillat Moa Liverstam

”Bara goda grejer” på Snausarve gårdsbryggeri

För 2,5 år sedan flyttade Nina Schultes och Kalle Andersson till Gotland där de hittat det perfekta stället: Snausarve gård. Bryggeriet öppnade sommaren 2018 och här tillverkar de kryddiga, syrliga och starka drycker. I mars får vi chans att prova produkterna på Malt, Mat & Destillat.

Hur blev det bryggeri på Gotland?
Jag har arbetat på bryggeri och hållit provningar, medan Kalle varit hemmabryggare och öldomare, så vi var säkra på att vi ville starta något eget. När vi hittade Snausarve gård 5 mil söder om Visby slog vi till. Vi ägnade 1,5 år till att riva och bygga om stallet till ett bryggeri. Samtidigt fick vi vårt andra barn, skaffade hund, katt och höns så det har varit fullt upp.

Vilka utmaningar har ni mött?
Infrastrukturen! Vår brunn sinade första sommaren, så vi borrade en ny. Dessvärre var vattenkvaliteten för ojämn för att kunna användas till bryggning. I väntan på kommunalt vatten hämtar vi nu från ett tappställe, vilket är både bökigt och tidskrävande. Även elförsörjningen har varit lite svajig men det hoppas vi ska vara löst nu.

Var kommer era råvaror ifrån?
Vi beställer som många andra malt från Tyskland och humle från runt om i Europa. Men vi köper också rökmalt från Rone här på Gotland och vi använder enbart gotländsk honung till vårt mjöd. Vi har även plockat salmbär och björnbär här på ön som vi använt som smaksättare. Restprodukterna, draven, blir djurfoder på gården där vi hämtar vår honung.

Vad kommer ni ta med till Malt, Mat & Destillat?
Vi vill visa vår bredd och tar med vårt belgiska veteöl, vårt syrliga gårdsöl smaksatt med ingefära och kanske något starkt. Givetvis får vårt mjöd, gjort på 100% gotländsk honung, följa med. Det liknar ett dessertvin och går fint ihop med något syrligt. Det blir kul att möta alla kunder och att synas med de andra mikrobryggerierna. Det känns också kul att det finns bra street food på plats.

Var finns era produkter?
De säljs på utvalda ställen här på Gotland och i Stockholm. Under 2019 räknar vi med att dubbla vår produktion till 10 000 liter och att komma in på Systembolaget med vår belgiska veteöl som smaksatts med korianderfrö.

Vad har ni för framtidsplaner?
Nu till sommaren kommer vi att sälja vårt folköl och hålla bryggarkurser på gården. På längre sikt hoppas vi båda arbeta heltid med bryggeriet och ha en bryggpub på somrarna.