Gamla Enskede Bryggeri på Malt, Mat & Destillat

Gamla Enskede Bryggeri tankar energi på Malt, Mat & Destillat

För ungefär sex år sedan sammanföll tre saker: Robin Johnander flyttade tillbaka till sitt barndomshem i Enskede, han lade märke till flera blomstrande lokala verksamheterna och han hittade ingen vettig lågalkoholhaltig öl. Vad göra? Starta ett bryggeri i garaget så klart!

Hur gick det till när Gamla Enskede Bryggeri grundades?
När tanken föddes på ett lokalt Enskede-öl var jag hemmabryggare och testade att göra ett lättöl som jag provade på den lokala marknaden. Det togs väl emot och ganska snabbt inredde jag vårt garage till bryggeri. Efter ungefär ett år slutade jag mitt arbete som lågstadielärare och började arbeta heltid som bryggare.

Berätta om er öl?
I början gjorde vi lättöl, idag gör vi också starköl, med något lägre alkoholhalt. Våra smaker är alltid välbalanserade och sedan tre år tillbaka är alla våra produkter helt ekologiska. Det blev enklast så. Bryggeriet är helt enkelt för litet för att kunna hålla isär de ekologiska och de vanliga varorna. Det har också visat sig vara en konkurrensfördel, våra kunder gillar ekologiska varor.

Har ni någon alkoholfri öl?
Nej, det är tyvärr för dyrt att producera. När man framställer alkoholfri öl tillverkar man oftast en alkoholhaltig öl som man – med hjälp av en dyr maskin – tar bort alkoholen ur. Den kostsamma processen gör att små bryggerier sällan har möjlighet att tillverka alkoholfri öl. Vi hoppas istället ta fram andra typer av alkoholfri dryck.

Vad är det roligaste med att ställa ut på Malt, Mat & Destillat?
Vi är med för tredje gången och ser fram emot årets upplaga som rymmer mer mat. Att få para ihop mat från food trucks med vår dryck ska bli riktigt kul. Det är roligt att möta den dryckesintresserade publiken på Malt, Mat & Destillat. Allra bäst är att träffar nya kunder som inte smakat oss tidigare och få vara med om den första wow-upplevelsen. Det ger mig energi att fortsätta jobba i bryggeriet!

Ni står inför en flytt, berätta!
Vi producerar drygt 30 000 liter öl per år nu och behöver större. Under mars månad flyttar vi in i ett gammalt tryckeri i Slakthusområdet. Vi går från vårt garage på 16 kvadrat till ett fint hus från 1920-talet på 320 kvadrat. Det ger helt nya möjligheter och vi hoppas kunna utöka produktionen. Vill gärna ta emot grupper för provsmakningar och få en publik som upplever smakerna på plats hos oss.

Hur många är ni som arbetar på bryggeriet?
Det är bara jag som arbetar heltid. I perioder har jag hjälp och förhoppningen är att de större lokalerna gör att vi snart kan anställa. Jag längtar efter att diskutera idéer och utmaningar. Och att få hjälp med de 50-60 000 etiketter och kapsyler som monteras för hand varje år!