Eskilstuna Ölkultur på Malt, Mat & Destillat Anna Jerden

Eskilstuna Ölkultur bjuder på två premiärer på Malt, Mat & Destillat

Anders Olsson började som hemmabryggare på 1990-talet. 2004 var han med och öppnade en medlemspub och 2006 var han en av grundarna till Eskilstuna Ölkultur. På årets Malt, Mat & Destillat är han på plats för att lanserar nyheter: en irländsk stout och en björköl!

Vad planerar ni för Malt, Mat & Destillat i år?
Det är tredje gången vi är med och i år satsar vi på en restaurangdel där besökarna kan njuta mat och dryck i kombination. Vi har en större monter där vi samsas med Nibble gårdsgris och vår köksmästare Lasse Dahlén, som driver köttbutiken Millert & Dahlén i Stallarholmen.

Vilka smaker finns hos er?
Vi vill premiera de som besöker oss på mässor och därför tar vi alltid med nyheter. I år har vi en irländsk stout och vår Eskilstuna björköl, en ekologisk lager gjord på sörmländsk malt som smaksatts med björklöv. Malt, Mat & Destillats besökare får chans att prova båda innan de lanseras på Systembolaget i april. I matväg har vi Lasse Dahléns humlekorv: en lufttorkad korv smaksatt med humle som ger både beska och smak. Efter många försök har vi fått till perfekt balans!

Berätta om er produktion.
När vi startade Eskilstuna Ölkultur 2006 hyrde vi in oss hos andra bryggerier. Först efter två år fick vi vårt eget bryggverk. Vi är i huvudsak en lokal aktör vilket gör att stora delar av de 120 000 liter vi brygger varje år säljs lokalt på Systembolaget, på vår sommarpub och i vårt bryggeri. På sikt hoppas vi att bli ett än mer etablerat utflyktsmål. Genom att utöka vår pub- och visningsverksamhet hoppas vi att fler ska besöka oss på plats.

Vad kännetecknar er öl?
Vi brygger klassiska stilar och är förtjusta i belgiskt öl. Det har ofta en ton av mandelmassa tack vare fenolerna – en fruktighet som kommer från jästen istället för humlen.

Hur ser produktutvecklingen ut?
Vår huvudbryggare Robin Andersson är jätteduktig och med vår Bryggeripub har vi en bra testmarknad för nyheter. En av dessa är vår björköl. Den är inspirerad av initiativet ”Nordic Beer Project” som startade för några år sedan för att kunna matcha det nordiska köket med nordisk dryck. Det är kul att utveckla men också en hel del arbete. Björklöven plockades i maj förra året, när de var precis lagom utslagna, för att sedan frysas in till årets vår- och sommarsäsong.

Har du något tips till besökarna på Malt, Mat & Destillat?
Läs gärna på lite innan ditt besök. Om man kan, tycker jag också att man ska komma tidigt på dagen. Då är det ofta som trevligast eftersom vi utställare har mer tid att visa och berätta.